SHOUTBOX

tu rozmawiamy o pierdołach, w granicach rozsądku

Re: SHOUTBOX

Postprzez [HSS] Jubszy » 2015-02-20, 13:33

Grelo napisał(a):
Feldgrau napisał(a):właśnie kończę go zasysać ( wiem że to nie ładnie ) ale na kino szkoda mi czasu

Feldziu powiem ci tak że też mam zaintalowany na pc utorrent, ale ostatnio dostałem ciekawy list polecony z kancelarii prawnej MURAAL z Poznania, która powołując się na upoważnienie jakiejś firmy ze Szwajcarii żąda ode mnie dobrowolnej wpłaty kwoty 650 PLN za rzekome udostepnienie filmu Jack Strong, co rzekomo zakończy sprawę i spowoduje usunięcie moich danych osobowych z ich rejestru. List przyszedł na moje nazwisko i adres a w nim podali moje ip, hash, godzinę i datę udostępnienia tłumacząc że moje dane uzyskali od mojego providera internetowego poprzez prokuraturę z Poznania która prowadzi moją sprawę.
Na chwilę obecną rozkminiam o co kaman, bo nie powiem ale taki żart nie bardzo mi się podoba. Po rozmowie z prawniczką z mojej firmy, której okazałem całe to ciekawe pismo wiem na chwilę obecną że na pewno nie można tego płacić, bo to jest automatyczne przyznanie się do winy.
To zjawisko podobno przyszło z zachodu i nazywa się "copyrights trolling". Na chwilę obecną nie korzystam z tego programu, czekam co będzie dalej bo już minął termin płatności a na snajpera ide do kina :-|

Słuchaj się Pani Prawnik i pierdol to. Według informacji na temat copyright trollingu sprawa jest nie do udowodnienia, a cały proceder to zwykły, świński szantaż.
[HSS] Jubszy

Postprzez Ace » 2015-02-20, 13:45

Feldgrau napisał(a):jestem za ale niestety lub stety Jacko ma tutaj racje . za dużo słomianego zapału a z takiej AK może wyniknąć tylko kłopot w trakcie akcji zbrojnej . Zaden domniemany AKowiec nie będzie tak wyszkolony jak żołnierz . MON obstawi jakiś odcinek obrony napalonymi AKowcami a gdy zaczną flaki fruwać koło jednego i drugiego to on zechce do mamy . Żołnierz dostanie rozkaz i musi go wykonać a taki chłoptaś powie nie bo to boli i huj

A najgorsze że Pacek się w to bawi ,robi co poniektórym nadzieję ,prowadzi rozmowy a nic z tego nie wynika oprócz artykułów na stronach www.
Ace

Postprzez Feldgrau » 2015-02-20, 15:40

wystarczy prześledzić historie tuż przed 39 było to samo dokładnie . Fihrer się szarogęsił po Europie jak Putin teraz , Państwa Mocarne groziły sankcjami jak teraz , Były sojusze - jak teraz . Polacy wywieszali plakaty patriotyczne , harcerze i Strzelec oraz Orzeł Biały dumnie pierś wypinali chcąc bronić Ojczyzny - jak teraz . A potem żaden palant aliancki nie chciał walczyć za " Jakiś tam Gdańsk" i zostaliśmy sami . Jak teraz
no i przypominam że Rosjanie mają duże doświadczenie w internowaniu Polskich oficerów i żołnierzy a doły w Katyniu i Miednoje już są puste i ponownie gotowe na nową partie mięsa
" Zabij ich wszystkich a Bóg weźmie do siebie niewinnych "
Feldgrau
moderator

Postprzez Gebel » 2015-02-20, 18:28

Mądrość przychodzi z wiekiem...mówią ;-)

Głos z dyskusji

"~shyshka - Dzisiaj (14:24)

Drogi Panie były operatorze JWK. Był pan szkolony na szerokiej gamie sprzętu do wykonywania wąskiego spektrum zadań. Pana wiedza co do wojskowości ogranicza się do praktycznego wykonywania powierzonych panu zadań. Pan nie jest od ustalania koncepcji strategii obrony narodowej, gdyż w mniemaniu Pana i Panu podobnych Wojska Specjalne wystarczą za całą armię i cywile-fanatycy to teoretyczne zagrożenie. Otóż chciałem Pana uświadomić, że wykonując zadania specjalne w Afganistanie miał Pan zabezpieczenie w postaci wojsk regularnych polskich i/lub amerykańskich operujących w danej prowincji. Liczba żołnierzy w WP nie wystarcza do zabezpieczenia jednego województwa. Bez zabezpieczenia Gwardii Narodowej WSZYSTKIE Pana zadania w trakcie działań wojennych będą NIEZABEZPIECZONE pod względem logistycznym. Co więcej martwi mnie Pana ślepe oddanie myślenia w ręce MON, gdyż jako już były żołnierz powinien Pan wiedzieć, że w tej instytucji w miarę dobrze działają tylko WS, natomiast stan wyszkolenia i wyposażenia wszystkich innych komponentów jest FATALNY. Pana wiara w NATO, także jest naiwna bo fakt, że ma Pan dobrych kolegów z USA poznanych na misjach nie oznacza, że oni nas obronią i będą poświęcać swoje życie w imię honoru, o którym zapominają, gdy trzeba dać coś od siebie i postawić wszystko na jedną szalę za kogoś tak mało ważnego dla ich interesu narodowego jak Polska."
Saltus XIV,XV,XVI,XVII; Unit 06,07; Blackops I,II,III; RedFall 2013; NWN 2014, 2015; SALAMANDRA; GreenCoat II; GF POint 2015
Gebel

Postprzez Edi » 2015-02-20, 19:13

Feldgrau napisał(a):wystarczy prześledzić historie tuż przed 39 było to samo dokładnie . Fihrer się szarogęsił po Europie jak Putin teraz , Państwa Mocarne groziły sankcjami jak teraz , Były sojusze - jak teraz . Polacy wywieszali plakaty patriotyczne , harcerze i Strzelec oraz Orzeł Biały dumnie pierś wypinali chcąc bronić Ojczyzny - jak teraz . A potem żaden palant aliancki nie chciał walczyć za " Jakiś tam Gdańsk" i zostaliśmy sami . Jak teraz
no i przypominam że Rosjanie mają duże doświadczenie w internowaniu Polskich oficerów i żołnierzy a doły w Katyniu i Miednoje już są puste i ponownie gotowe na nową partie mięsa

Feld, owszem sojusznicy nas olali. Teraz jeżeli będzie kryzys pewnie także nas oleją.
Ja znam Francuzów, Włochów,Hiszpanów - nie będą się bić za Polskę.
Niemcy??? jak im ktoś każe to tak.

Ale je się bardzo interesuje historią czasu wojny.
Niemcy mieli ogromny problem pokonać Polaków w 39. Gdyby nie brak amunicji i Rosyjski nóż w plecy moglibyśmy się bronić dłużej. To właśnie dzięki duchowi Polskiemu ale także proobronnej postawie Polaków.
Grupy strzeleckie, paramilitarne itp. są w przypadku Polski BARDZO istotne. Nie wchodźmy w to, kto w razie kryzysu będzie walczył a kto uciekał do mamusi. Nie da się tego określić w czasie pokoju. A deklarować można wszystko.
Obyśmy nie musieli nigdy tego doświadczać...
Edi

Postprzez Ace » 2015-02-20, 19:15

Nie chcę żeby wyszło że go bronię czy coś ale
Pana wiedza co do wojskowości ogranicza się do praktycznego wykonywania powierzonych panu zadań. Pan nie jest od ustalania koncepcji strategii obrony narodowej

Po pierwsze specjalsi planują swoje zadania sami o czym można przeczytać w licznych artykułach ,książkach i opracowaniach. Czyli facet umie myśleć i to nie w kryteriach jak co poniektórzy z tego betonu co mu wlali w szkole oficerskiej. Po drugie szkolił i formował jednostki w krajach arabskich jak np: Afgańskie tygrysy
Ja myślę że jego głoś czy zresztą kogoś innego doświadczonego ma bardzo duże znaczenie odnośnie do struktur ponieważ z własnego doświadczenia wiem że ci "planiści" którzy planują wielkie przedsięwzięcia nie do końca później biorą za nie odpowiedzialność a innym zlecają łatać swoje niedociągnięcia w tej kwestii. I powstaje coś w kształcie NSR. Ktoś kiedyś miał do czynienia z NSR? Widziałem jak ich szkolą i szczerze jest to dalej na zasadzie - baczność ,zbiórka i choćby skały srały a meldunek dobrze poszedł po radiu to jest ok i wszystko gra. Przykro się na to patrzy i nieraz facetom współczułem bo na pewno się nie tego spodziewali a tu traktują ich chyba gorzej niż w zecie.
Otóż chciałem Pana uświadomić, że wykonując zadania specjalne w Afganistanie miał Pan zabezpieczenie w postaci wojsk regularnych polskich i/lub amerykańskich operujących w danej prowincji.

I w przeważającej większości tych przedsięwzięć zwykłe wojska nie były angażowane o czym też można wyczytać w różnorakich tekstach i podobnych ci którzy czytają to i owo dobrze o tym wiedzą.
Liczba żołnierzy w WP nie wystarcza do zabezpieczenia jednego województwa.

Smutna prawda :-|
Bez zabezpieczenia Gwardii Narodowej WSZYSTKIE Pana zadania w trakcie działań wojennych będą NIEZABEZPIECZONE pod względem logistycznym.

Bzdury kompletne.
Co więcej martwi mnie Pana ślepe oddanie myślenia w ręce MON, gdyż jako już były żołnierz powinien Pan wiedzieć, że w tej instytucji w miarę dobrze działają tylko WS, natomiast stan wyszkolenia i wyposażenia wszystkich innych komponentów jest FATALNY.

Z tym fatalny to go poniosło ,znaczy że oprócz SOFów cała reszta nic nie umie i nic nie ma. Nie zgadzam się ponieważ jak większość normalnych ludzi ,tamci też powiększają swoją wiedzę poprzez naukę i szkolenia oraz sprzęt - za własną kasę.
Aczkolwiek z tym ślepym oddaniem ma racje wg mojej oceny - bo za dużo ludzi myśli jak tu poprawić a jak wiadomo lepsze jest wrogiem dobrego.
Pana wiara w NATO, także jest naiwna bo fakt, że ma Pan dobrych kolegów z USA poznanych na misjach nie oznacza, że oni nas obronią i będą poświęcać swoje życie w imię honoru, o którym zapominają, gdy trzeba dać coś od siebie i postawić wszystko na jedną szalę za kogoś tak mało ważnego dla ich interesu narodowego jak Polska."

Wiara w NATO (No Action Talk Only) hmm no cóż ,patrząc na to co się dzieje ...

Szczerze nie lubię jak ktoś pisze coś o honorze innych ludzi których nie zna. Tutaj widzę że nie potrafi rozgraniczyć pewnych grup ,walczących żołnierzy ,braci broni na pierwszej linii oraz polityków dowodzących z jakiegoś białego czy innego domu. Poirytował mnie tym.

Reasumując to według mnie każdy z nich ma częściowo rację i częściowo się myli jak to w życiu a ten syszka cały mnie tylko poddenerwował gadką o czyimś honorze.
Ja osobiście jestem za tym ażeby się szkolić w tych niespokojnych czasach i pochwalam takie dążenia ale jeśli już ktoś chce być organizacją pro obronną to nie tylko z nazwy czy dlatego że Zdzisiek z Frankiem wymyślili tak sobie i tak sobie robią ale niech należą do jakiegoś zgranego systemu nad którym będzie jakaś kontrola i który działa a nie tylko się nazywa.
Ace

Postprzez Gebel » 2015-02-20, 19:30

I każdy z Was mądrze pisze
Saltus XIV,XV,XVI,XVII; Unit 06,07; Blackops I,II,III; RedFall 2013; NWN 2014, 2015; SALAMANDRA; GreenCoat II; GF POint 2015
Gebel

Postprzez Ace » 2015-02-20, 20:58

A najlepsze w tym wszystkim jest to że mamy gówno do gadania :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ace

Postprzez Gebel » 2015-02-20, 21:14

Mówisz o sytuacji w domu?

Mów za siebie, u mnie mam wszystko pod kontrola, przynajmniej mi tak sie wydaje :mrgreen:
Gebel

Postprzez Ace » 2015-02-20, 22:36

Gebel napisał(a):Mówisz o sytuacji w domu?

Mów za siebie, u mnie mam wszystko pod kontrola, przynajmniej mi tak sie wydaje :mrgreen:

Zapewne

Obrazek
Ace

Postprzez Gebel » 2015-02-20, 23:24

Nie mierz innych swoją miara :-P

Juz po seansie?
Gebel

Postprzez Przemo » 2015-02-21, 02:24

lubie czasem czytając shoutboxa otrzeć łze ze smiechu . chłopaki jestescie rewelacyjni . padłem :mrgreen:
Saltus III,IV,V,VII; Unit 03,04,07; Igła: I; Blackops II,IV; Ramsar I,III; Bravo Two Zero; Wilczy Szlak; KASKADA; RedFall 2013; SALAMANDRA; GreenCoat II; AEGIS 2015
Przemo
moderator

Postprzez Gebel » 2015-02-21, 07:16

:-P Friends will be friends...
Gebel

Postprzez Kris2 » 2015-02-21, 12:29

Obserwując rzeczywistość w czasie podróży po Polsce, od roku - czyli od rozpoczęcia bajzlu na Ukrainie, widzę zdecydowany wzrost aktywności naszego wojska. Praktycznie nie ma tygodnia bym nie natknął się gdzieś na kolumny ciężarówke, transporterów, artyleri, lub hammerów i innego typu terenówek.
Kiedyś tego się praktycznie nie spotykało. Oczywiście mam nadzieję, że chłopaki nie tylko jeżdzą bez celu bo mają więcej paliwa...
Mam klienta w Rzeszowie który ma studio na przeciwko koszar Strzelców Podhalańskich i potwierdzają moje obserwacje. Ruch do i z jednostki jest olbrzymi.

Jakiś czas temu przelatywałem sobie przez Lubliniec, jak się kończy obwodnica nagle z kierunku małej wioski wyłonił mi się piękny widok - quady, hammery z zubrojeniem, hunnerami na wieżyczkach itp, było tego w ch... Piękny widok, serce rosło :) Chłopaki bardzo sprawdznie opanowali przeprawę przez drogę :)
Kris2

Postprzez Gebel » 2015-02-21, 12:38

Juz po filmie. Hooyah
Gebel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do KANTYNA