przez lordmarcel » 2009-03-05, 22:04
Dlaczego musi tak być, że zwykła wypowiedÂź jest przeinaczana na atak i musi panować dość niemiła atmosfera.
Przepraszam bardzo ale zasady TDL-a mają wiele wspólnego z zasadami potyczek speedballowych, ale to już szczegół. Jako że nie jestem zagorzałym przeciwnikiem speedballa (sam chętnie gdybym miał możliwości grałbym również w speedball - i nie ukrywam tego) nie wypowiadałem się w tematach dotyczących opinii "co to leśny speedball, czy istnieje czy nie, fakty mity" itd. Osobiście darzę szacunkiem turniej TDL z racji jego już długoletniej tradycji i świetnej organizacji (tyle wyczytałem + filmy).
Przy tej okazji napiszę coś poza tematem (tak gratis :P)
Panowie JH !
Darzę was wielkim szacunkiem jak również moich kolegów z drużyny.
Wszyscy gramy w paintball, jesteśmy tzw. Polską Bracią Paintballową, jednak coś ostatnio burzy, niszczy tę naszą bajkę i ideę o wielkiej równości czy jedności. Wiem że forum jak forum - służy do tego by każdy mógł się na nim wypowiedzieć, ale coś jest nie tak. Chyba każdy już zdążył zauważyć problem. Osobiście stojąc z boku miałem na to wspaniały widok i byłem w stanie spostrzec wiele palących sytuacji. Myślę że jako rozsądni i inteligentni ludzie możemy sobie pozwolić na sporą dawkę kultury i szacunku jakim powinniśmy siebie dążyć wzajemnie.
Jak łatwo można zauważyć kręcą nas inne klimaty paintballowej rozrywki. Jedni powiedzą "gdzie tu zabawa", drudzy "ależ to rozbudowane (!) - i zachichoczą", trzeci zaś nie powiedzą nic i pójdą w swoją stronę. I tutaj powinniśmy zachować się jak Ci ostatni - powstrzymać się od komentarzy rzeczy, których nie sposób wyjaśnić, rozwiązać lub po prostu zrozumieć.
Kolejną rzeczą jest to czego osobiście nie jestem w stanie zrozumieć - brak myślenia.
Potocznie wiadomo że tam gdzie jest najwięcej wyboru tam ludzie pójdą. Sami idąc do sklepu wybieramy ten, w którym jest największy wybór. Skoro mamy tutaj na śląsku taki wachlarz rodzaju gier, że osoba nowa w świecie paintballowym może sama zdecydować co chce "osiągnąć" w tej dyscyplinie to czemu my jej przeszkadzamy ! Czemu nie stworzymy dogodnych warunków by taka osoba w miłej atmosferze mogła na spokojnie powiedzieć "tak to mnie kręci ! Ja tak chcę grac !". Na koniec mojej zapewne dość kontrowersyjnej wypowiedzi pragnę podkreślić jej powagę i osobistą chęć do stworzenia atmosfery, w której każdy z nas będzie czuł się wystarczająco dobrze by robić to co lubi i pragnie szerzyć !
I to dotyczy nas wszystkich, a nie tylko JH i SC. Proszę niech każdy po przeczytaniu tego tekstu najpierw zastanowi się przynajmniej 5 minut zanim coś napisze, bo tekst ten nie jest żadną prowokacją i należy najpierw to zrozumieć.
POZDRO