przez Przemo » 2009-09-20, 22:57
Pewną inspiracja dla zasad które pojawiły się w scenariuszu jest nasza wizyta na Czeskiej cyklicznej imprezie militarno-paintballowej o nazwie Military Paintball Comunity Camping 2009. Nawiązuje tutaj do zasad dotyczących amunicji zaopatrzenia itp.
Czesi zaskoczyli nas organizacja tej imprezy na której zgromadzili ponad 200 osób . Militarna impreza pełną gęba nie widziałem jeszcze tyle zmodowanych markerów paintballowych , tudzież jakiś grantanik RPG naprawdę miodny klimacik .Do tego ludziska zdyscyplinowane wszystko to robiło duze wrażenie . Grę zanczynaliśmy z 100 kulkami własnymi tyle mozna było zabrać RKM 200 Broń wsparcia nie mogła warzyć mniej niż 6 kg i przypadała na oddział 8- 10 osobowy
Tutaj widziałem różne wynalazki elektropnełmatyki poprzerabiane na RPK , M249 SAW-y , MG42 pomysłowośc nie miała granic ale klimat robiły siarczysty:-)
Zapotrzebowanie amunicji zgaszało się przez radio do dowództwa które wysyłało zaopatrzenie na dany sektor. Linia obrony miała ponad kilometr długosci a my posługiwaliśmy się mapa z podziałem na sektory.Amunicje dostarczali nam z respa w specjalnych drewnianych skrzyniach. W przypadku broni wsparcia amunicja miała inny kolor i nie mozna było stosowac tej samej co do broni szturmowej . Amunicje można było zbierać po rannych i zabitych którzy sami nawet oddawali co mieli bo udawali sie do respa a tam na wyjsciu dostawali szturmowy przydział . Gra zaczeła się o 9 a skonczyła o 18.00 sektory przechodziły z rak do rąk ale były tez odcinki gdzie nic sie nie działo ale dowództwo wydało rozkaz i nie było wyjscia odcinek musiał byc obsadzony jak to jedne Czech powiedział jednemu z nas kiedy po 30- 45 minutach bezczynnosci postanowilismy działać - "Order is Order " . Chłopaki z dowództwa mieli racje na 15 minut przed końcem gry przeciwnik przeprowadził frontalny atak pozornie spkojny sektor celem oskrzydlenia głownych sił rzeznia była niemiłosierna
Saltus III,IV,V,VII; Unit 03,04,07; Igła: I; Blackops II,IV; Ramsar I,III; Bravo Two Zero; Wilczy Szlak; KASKADA; RedFall 2013; SALAMANDRA; GreenCoat II; AEGIS 2015